Werking

cropped-oudervereniging-heiveld1.jpg

Dagelijks vertoeven er honderden leerlingen tussen 2,5 en 12 jaar in het Sint-Janscollege basisschool Heiveld. Als ouder stel je je vertrouwen in de school. Je wil dat je kind het er naar zijn/haar zin heeft. De school draagt hierbij een grote verantwoordelijkheid. Het directie- en schoolteam werken zich dan ook dagelijks uit de naad om alles in goede banen te leiden.

Maar ook als oudercomité kunnen we hier een belangrijke rol in spelen. Op verschillende manieren werken we samen aan een fijne schoolomgeving. Een omgeving waar het aangenaam vertoeven is voor de kinderen en waar een goede verstandhouding heerst tussen de directie, de leerkrachten, de leerlingen en natuurlijk hun ouders, die wij vertegenwoordigen.

Werking oudercomité

De taken van het oudercomité zijn samen te vatten in 4 hoofdtaken:

1) Ontmoeten

Het oudercomité organiseert regelmatig activiteiten waar de ouders elkaar kunnen ontmoeten. Op deze activiteiten kunnen ze elkaar beter leren kennen, maar ook hebben ze de gelegenheid de leerkrachten anders te leren kennen. Voorbeelden hiervan zijn de schoolpicknick, het familiefeest, het vuurfeest, …

2) Ondersteunen

Het oudercomité ondersteunt de werking van de school door de handen uit de mouwen te steken bij organisaties van de school zoals het spaghettifeest, het schoolfeest, etc. Via de organisatie van eigen activiteiten tracht het oudercomité ook wat centen in het laatje te brengen, die door de school na overleg kan besteed worden aan zaken die alle kinderen ten goede komen. Voorbeelden hiervan zijn het familiefeest en de tombola, een ouderfuif, …
Daarnaast ook de MOS groep, de kriebelouders, …

3) Communiceren en informeren

Via de nieuwsbrief, de eigen website en de Facebookgroep van het oudercomité brengen we ouders op de hoogte van onze activiteiten. In de agenda vind je ook de data van de vergaderingen terug.

4) Meedenken, adviseren en overleggen

Regelmatig zitten een aantal ouders samen met de directie en een vertegenwoordiger van de leerkrachten voor een vergadering, het oudercomité. Deze vergaderingen worden aangekondigd via de nieuwsbrief van de school en de data zijn ook op de schoolwebsite terug te vinden. Belangrijk om weten, is dat deze bijeenkomsten altijd open staan voor iedereen. Via de klasverantwoordelijke* of via de website van het oudercomité kunnen ouders hun bedenkingen, ideeën of vragen kwijt. Indien relevant, komen ze op de agenda van het oudercomité. Zo kan je dus ook als je niet zelf kan/wil komen, input geven voor de vergaderingen.

*De klasverantwoordelijke
Binnen elke klas fungeert 1 ouder (soms meerdere) als aanspreekpunt voor de ouders en het oudercomité. Dit omdat de meeste mensen het fijner vinden om te kunnen praten met iemand die ze beter kennen, in plaats van met een onbekende ouder uit het oudercomité. De klasverantwoordelijke geeft enerzijds belangrijke informatie door naar de andere ouders binnen de klas van hun kind, en verzamelt anderzijds opmerkingen van deze ouders en geeft deze door aan het oudercomité. Ze zijn als het ware het gezicht van het oudercomité binnen de klas van je kind.

We willen jullie, ouders, nu reeds bedanken voor jullie vertrouwen en jullie medewerking aan onze talrijke activiteiten!

Iets voor jou?

Jouw mening en advies zijn van groot belang voor een goede werking van ons oudercomité. Je vraagt je misschien af waarom je lid zou worden van ons oudercomité, want tenslotte hebben de meesten nu al de handen vol … Wel, het oudercomité is een uitstekende manier om te volgen wat er leeft op school. Het is ook de ideale kans om andere ouders te leren kennen. Bovendien laat het je toe een echte bijdrage te leveren aan de werking van de school op jouw manier, volgens jouw beschikbare tijd.

Twijfel niet. Kom gewoon af naar een vergadering van het oudercomité. Of laat iets weten via het contactformulier.

Liever niet vergaderen?
… maar je wil wel graag een handje helpen bij één van onze activiteiten? Laat het ons weten en we houden je zeker op de hoogte.

Je wilt weten wat we bespreken tijdens het oudercomité?
… neem een kijkje bij Verslagen.